poniedziałek, 17 czerwca 2013

Jajecznica z kurkami

Dzisiaj przepis banalnie prosty i oklepany. Ale!

Pierwsze kurki tego roku wymagają uwiecznienia :) Sąsiad znalazł ich aż 1,5 kg! A mama jako pierwsza we wsi znalazła borowika. Sezon grzybowy można uznać za otwarty - już się boję wychodzić na spacer, bo bez koszyka, dużych kieszeni, siatki do lasu nie będzie można się ruszyć aż do listopada :)

Pan M. za chwilę będzie krzyczał, że przecież jadłam już wyrośnięte przy brzegu stawku w ogrodzie smardze. Ale one były takim przedwiośniem sezonu ;)


Przepis (1 osoba):
  • garść kurek
  • 2 jajka
  • 1/2 małej cebulki
  • 1/2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć na patelnię na rozgrzane masło. Posól odrobinę, aby się nie przypaliła. Cebula oczywiście :) Dodaj oczyszczone kurki, a następnie jajka. Posól, popieprz, a przed podaniem na stół posyp szczypiorkiem.


Smacznego!







I odrobina wiosny w wazonach :)




1 komentarz:

  1. Ojej, zazdraszczam tych kurek! Tutaj znalezc trudno, a kupic koszmarnie drogo... A zjadlabym taka jajecznice.

    OdpowiedzUsuń