czwartek, 4 lipca 2013

Sernik na zimno bez cukru z czereśniami i jagodami

Sernik na zimno z owocami początku lata. I do tego bez cukru, bez kremówki. Gdyby nie masło dodane do herbatników na spodzie możnaby powiedzieć - grubo odchudzony przepis :) 

Rok temu po raz pierwszy zrobiłam własnoręcznie takie ciacho, z przepisu który proponował gęsty jogurt zamiast sera - niestety bardzo szybko się rozpływał i to nie był ten smak. Dalsze poszukiwania kończyły się listą składników, na której widniała wcześniej wspomniana kremówka w parze z cukrem. A że sernik miał być na dzień ojca, a tacie cukru nie wolno i sam go unika, to postanowiłam, że zaryzykuję i zrobię eksperyment, który o dziwo! się udał. 

Faktem jest, że sernik jest pracochłonny, ale tak to już jest z galaretką - długo tężeje. Polecam zacząć robić sernik dzień wcześniej, albo chociaż rano, aby wszystkie składniki dobrze się związały i na talerzu nie wylądowało ciasto konsystencji budyniu.



Przepis (okrągła blacha 26 cm):

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 1 kg sera homogenizowanego z wiaderka (ser musi być zimny, prosto z lodówki)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka jagód
  • 2 szklanki czereśni

Galaretka:

  • 2 galaretki wiśniowe

Blachę wyłóż bardzo dokładnie folią spożywczą - spód oraz boki. Nawet jeśli herbatniki i później nałożona masa serowa nie będą uciekały to galaretka ma ku temu tendencję :)

Rozdrobnij herbatniki, wymieszaj z cynamonem i połącz dokładnie z masłem. Najłatwiejsza metoda połamania ciastek to wrzucenie ich do woreczka, albo w ręcznik kuchenny i rozwałkowanie wałkiem :) Przynajmniej ja tak zrobiłam, a resztę dopełnił robot kuchenny, w którym połączyłam resztę składników. Rozłóż równą warstwę na dnie blachy i wstaw do lodówki.

Gdy zamkniesz lodówkę rozpuść galaretkę do masy serowej w 325 ml wody. Gdy galaretka lekko stężeje (będzie bardziej gęsta niż sama woda), zmiksuj ją dokładnie z serem. Delikatnie wymieszaj z jagodami, aby nie puściły soku. Wylej masę serową na herbatniki i powtykaj w nią czereśnie. W ten sposób owoce nie będą pływały po wierzchu galaretki. Wstaw ciasto do lodówki na min. 2 godziny.

Po upływie półtorej godziny albo dwóch rozpuść 2 galaretki i gdy zaczną gęstnieć wylej je na masę serową. Włóż do lodówki i poczekaj do następnego dnia, aby rozkoszować się delikatną kwaśnością lipcowych owoców :)


Smacznego!




    

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :) Jeśli jest dobry bez dodatku cukru, bez wątpienia jest idealnym deserem dla osób, którzy lubią się zdrowo osłodzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bez grama cukru, nawet waniliowego. Jedynie to co dodają do galaretek - ale na to już nic nie mogę poradzić :)

      Usuń
  2. mm.. i ta galaretka - idealna na ciepły dzień!:D
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń