Danie z gatunku szybkich i z gotowych składników.
Powstało jako rozwinięcie "sałatki", jaką zrobiłam do pracy z ciecierzycy i szpinaku. Jest trochę wspomnieniem lata, bo zawieruszyło się w komputerowym katalogu z przepisami. Ale uważam, że dobre na każdą porę roku, bo zawsze dostępna jest na półkach ciecierzyca w puszce, a w zamrażalnikach szpinaku od wyboru do koloru :)
Przepis (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 2 garści pestek dyni
- 4 łyżki greckiego jogurtu
- skórka z 1/2 cytryny
- kuskus
Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm i podsmaż na patelni. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek, sól oraz przyprawę marokańską i dokładnie wymieszaj, aby przyprawa pokryła mięso. Następnie dodaj ciecierzycę i szpinak. Przykryj pokrywką i duś, aż szpinak się rozmrozi.
Podawaj danie posypane podprażonymi pestkami dyni i startą skórką cytryny w towarzystwie kuskusu oraz jogurtu greckiego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz