czwartek, 3 października 2013

Kurczak po arabsku ze szpinakiem i ciecierzycą

Danie z gatunku szybkich i z gotowych składników. 

Powstało jako rozwinięcie "sałatki", jaką zrobiłam do pracy z ciecierzycy i szpinaku. Jest trochę wspomnieniem lata, bo zawieruszyło się w komputerowym katalogu z przepisami. Ale uważam, że dobre na każdą porę roku, bo zawsze dostępna jest na półkach ciecierzyca w puszce, a w zamrażalnikach szpinaku od wyboru do koloru :)



Przepis (dla 2 osób):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 2 garści pestek dyni
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • kuskus

Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm i podsmaż na patelni. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek, sól oraz przyprawę marokańską i dokładnie wymieszaj, aby przyprawa pokryła mięso. Następnie dodaj ciecierzycę i szpinak. Przykryj pokrywką i duś, aż szpinak się rozmrozi.

Podawaj danie posypane podprażonymi pestkami dyni i startą skórką cytryny w towarzystwie kuskusu oraz jogurtu greckiego.


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz