czwartek, 28 maja 2015

Pieczone młode ziemniaki z zielonymi szparagami i boczkiem

Jeśli czasem zostają Ci ziemniaki po obiedzie, to bardzo dobrze się składa, bo przydadzą Ci się one w tym przepisie. Ale jeśli nie, to nie przejmuj się - młode ziemniaki gotują się bardzo szybko :)

Pyszne, szybkie, nie do końca fit ;) danie. Ni to główne danie, ni to sałatka. Po prostu - młode, podsmażane ziemniaki w mundurkach, zielone szparagi i chrupiący boczek. A jako dodatek kwiaty szczypiorku. Ach! jak wiosennie :) I szybko :)


Przepis (dla 2 osób):

  • 1/2 kg młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • pęczek zielonych szparagów
  • 8 cienkich plastró wędzonego boczku
  • kwiaty szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i wrzuć pokrojony w dużą kostkę boczek. Gdy boczek stanie się chrupki zdejmij go z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu podsmaż pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Równocześnie dodaj obrane i podzielone na 3 części szparagi. 
Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem na talerz posyp "podartymi" kwiatami szczypiorku.

Smacznego!







Szparagowe<3Love  Sałatki na grilla

2 komentarze: