sobota, 10 czerwca 2017

Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni

Szukając przepisu na coleslaw znalazłam dziesiątki różnych wersji - jest coleslaw z modrej kapusty, bez majonezu, z majonezem, azjatycki coleslaw, ramen coleslaw, octowy coleslaw, brokułowy coleslaw... Ale ostatecznie znalazłam przepis, który pozwala samodzielnie w domu zrobić coleslaw taki jak w KFC :)




Przepis:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu (ok. 1/2 szklanki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli + 1/2 łyżki do zasypania kapusty
  • 1 łyżeczka pieprz (najlepszy świeżo zmielony)


Kapustę umyj, przetnij na ćwiartki, wytnij głąb i potnij na cienkie paski. Pokrojoną kapustę zasyp 1/2 łyżki soli i 1 łyżką octu. Wymieszaj dokładniej, lekko rozcierając między palcami, aby szybciej warzywo puściło sok. Zostaw na min. 1 godzinę.

Marchewkę obierz i utrzyj na dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj warzywa do kapusty. Pozostałe składniki wymieszaj w osobnej misce, tak żeby się dokładnie połączyły. Dodaj je do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na min. 1-2 godziny, żeby smaki się przegryzły.

Podawaj do dań z kuchni amerykańskiej albo do każdego innego dania. Samodzielnie jest równie dobra :)



Smacznego!

Przepis na dressing pochodzi z tego przepisu.






Ratujmy klasyki


3 komentarze: