czwartek, 7 listopada 2013

Froda - szarlotka kanadyjska

Jesień w pełni. Czas na odrobinę usprawiedliwionej słodyczy ;) Jabłek w sklepach w bród, dlatego najwyższa pora rozpocząć sezon szarlotkowy i jabłecznikowy. Dzisiaj przepis z Kanady i to bez dodatku syropu klonowego. Zamiast białego cukru możesz użyć trzcinowego - zminimalizuje słodkie grzeszki ;)





Przepis (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 4 jabłka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka


+ masło, bułka tarta do wysmarowania blachy

Obierz jabłka, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól przesiej, a do nich dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj pokrojone jabłka, cukier (1 łyżkę zostaw), jajka ubite z mlekiem i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy. Po wierzchu posyp 1 łyżką cukru.

Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C, aż wierzch będzie złoto-karmelowy. Gdy ciasto ostygnie możesz udekorować szarlotkę cukrem pudrem.



Smacznego!






Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 09/2003



1 komentarz: