czwartek, 8 czerwca 2017

Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto

Najszybsze i chyba jedno z najprostszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. W domowym notatniku mojej mamy jest niemal tak samo ubrudzone jak przepis na zebrę, kłamiącą, że jest babką ;) Jest to tak wieloletni przepis na ciasto, że nie pamiętam kiedy pierwszy raz go jadłam :)

Naleśnikowiec to na przekór nazwie nie ciasto składające się z ułożonych jeden na drugich naleśników. To ciasto, które jest równie proste i podobne składnikowo do naleśników (no z tym podobieństwem składników może trochę przesadziłam ;) ).

Przygotowuje się je w każdym razie przy pomoc miksera i jeden miski. Dla ułatwienia sobie mieszania ciasta wszystkie składniki wcześniej odmierzam i ustawiam sobie przy misce w szklankach, według zaleceń przepisu. Polecam ten sposób, bardzo przyspiesza i ułatwia pracę, a na dodatek sprawia, że jest czysto.



Przepis (tortownica 21 cm średnicy):


  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju (albo 125 g rozpuszczonego masła - ostudź je zalewając w/w mlekiem)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (możesz użyć domowej roboty waniliowego)
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 truskawek
  • 1 łyżka kartoflanki


Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj olejem. Dla pewności możesz wysypać brzegi bułką tartą.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, oleju i mleka. Wymieszaj dokładnie. Uważaj, może chlapać, gdy dodasz za dużo płynu. Lepiej dodać dużo więcej mąki, a potem rozrzedzić mlekiem i olejem.

Przelej ciasto do formy. Truskawki umyj, obierz z szypułek, przetnij na pół i obtocz w kartoflance. Układaj na cieście niezbyt ciasno, żeby nie zrobił się zakalec.


Cynamonowa kruszonka:

  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek mąki


Wymieszaj wszystkie składniki w misce - może być ta sama, w której było robione ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i/lub mąki. Tak naprawdę kruszonkę robi się na oko, ale mam nadzieję, że ta ilość składników wystarczy na Twoją :)

Wysyp kruszonkę  na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30-40 minut do suchego patyczka. Sprawdzaj pośrodku ciasta - tam się najdłużej musi ciasto piec.

Ciasto zachowuje świeżość do 5-6 dni, trzymane w lodówce i zwinięte folią.



Smacznego!










Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta Siedemnasta Truskawka

4 komentarze:

  1. Zmyliła mnie nazwa :-) Myślałam że jest to ciasto z naleśników :-) Czy kartoflanka to mąka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tu takie zaskoczenie :)
      Tak, kartoflanka to mąka ziemniaczana :)

      Usuń
  2. Piekne zdjecia! A ciacho pewnie zniklo w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciacho, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń