A jak jesień to i wysyp najpyszniejszych owoców - jabłek, śliwek, gruszek. I z tych ostatnich wspólnie z orzechami włoskimi (za chwilę powinny pojawić się tegoroczne) zrobiłam tartę. A jako mocny dodatek ser brie.
Francuskie ciasto, francuski ser, gruszki, orzechy - nawet we Francji nie omieszkaliby przyrządzić tej tarty :)
Przepis (forma o średnicy 26 cm):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jaj
- 200 ml śmietany 12%
- 200 g sera brie
- 6 małych gruszek - użyłam klapsy
- 70 g orzechów włoskich (już rozłupanych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Dno ponakłuwaj widelcem.
Piekarnik włącz, a temperaturę ustaw na 180 st. C.
W misce wymieszaj śmietanę i jajka oraz sól i pieprz. Gruszki przekrój na pół i powykrawaj gniazda nasienne. Idealnie do tego sprawdza się łyżeczka do melona :) Gruszki pokrój na ósemki a następnie w poprzek na 3 części. Dodaj pokrojone owoce oraz rozłupane orzechy włoskie do masy śmietanowo-jajecznej. Całość przelej na dno ciasta. Na wierzch poukładaj pokrojony w plastry ser brie.
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Tarta jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz