Nie pamiętam żebym przed pójściem do liceum była jakąś specjalną miłośniczką ryżu z jabłkami. Wcześniej raczej ryż kojarzył się z wytrawnym smakiem. Aż koleżanka zaciągnęła mnie do znajdującego się w budynku szkoły baru i namówiła na ryż z owocami. I był, o dziwo, pyszny :) Zwykły ryż na sypko, z owocami z puszki i polany śmietaną. Nic wielkiego, ale robił wrażenie. Pyszniejszy od tych wszystkich zapiekanek i makaronów :)
Ten przepis będzie podróżą do licealnych czasów - no może nie do końca. Przepis jest bardziej skomplikowany niż ugotowanie ryżu i otwarcie puszki z mieszanką owoców egzotycznych :) Ryż będzie śmietankowy i do tego z szarlotkowymi jabłkami :)
Składniki (na jednego głodomora albo dwóch koneserów smaku):
- szklanka ryżu - to dokładnie jeden woreczek ryżu
- 2 i 1/2 szklanki mleka + 3 łyżki
- 2-3 słodko-winne jabłka
- cukier
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
- cynamon
- łyżka masła
Ryż zalej mlekiem, dodaj 2 łyżki cukru i powoli gotuj bez przykrycia, uważając żeby mleko nie wykipiało. Co jakiś czas mieszaj, bo ryż lubi przywierać do dna garnka.
Gdy ryż leniwie będzie pęczniał, obierz jabłka i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię najpierw łyżkę masła, a następnie jabłka. Jeśli jabłka są bardziej słodkie niż winne i wolisz jabłka w smaku bardziej kwaśnym odpuść sobie cukier. Jeśli jesteś miłośnikiem smaku słodkiego, dodaj pół albo nawet całą łyżkę cukru :) Podsmażaj jabłka do miękkości, ale tak aby nie rozpadły się zupełnie na mus. Dodaj cynamon. Wymieszaj.
Pamiętaj o ryżu! Mleko powinno wchłonąć się niemal zupełnie. Takie bardziej płynne risotto powinno wyjść, a ryż nie powinien być przesadnie miękki. W konsystencji powinien być taki jak normalnie gotowany do innych potraw.
W 3 łyżkach mleka rozpuść łyżeczkę budyniu śmietankowego (z reszty opakowania zrób jutro budyń ;) ) i dodaj do ryżu. Wymieszaj dokładnie.
Ryż z jabłkami posyp cynamonem i gotowe.
Smacznego!
ale kusi to danie! :)
OdpowiedzUsuńnie sądziłam, że aż takie grzeszne w opisie :) ale w smaku bardzo warte pokusy :)
Usuńnajlepszy dodatek do słodkiego ryżu to jabłko, stanowczo:D
OdpowiedzUsuńI stanowczo z cynamonem :)
UsuńJeśli troszkę zostało to ja mogę zjeść ;d
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, ale nie zostało ani jedno ziarenko ryżu ;)
UsuńPyszny ten ryzyk))
OdpowiedzUsuńTen budyń do ryżu ...mmm świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam przygotowywać ryż na słodko wg Twojego przepisu. Jestem zadowolona z efektu. Danie wprost dla studenta ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ^^
Bardzo się cieszę, że przepis nie tylko się udał ale i smakował. Bardzo mi miło :)
Usuń