- 1/2 szklanki soczewicy (zrobiłam mieszankę czerwonej i zielonej, pierwsza szybko się gotuje, a druga nadaje chrupkości daniu)
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 6 pieczarek
- 1/2 papryki
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta kardamonu
- szczypta papryki cayenne (albo trochę więcej ;) )
- 3 łyżki masła masła
- sól
Na łyżce masła podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Do niej dodaj paprykę również pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w szóstki i wyciśnięty czosnek. Podsmażaj aż warzywa się delikatnie zrumienią. Na tarce na dużych oczkach utrzyj marchewki i podsmaż je na maśle w drugim naczyniu do momentu aż będzie miękka. W między czasie przepłucz soczewicę, a następnie wrzuć ją do warzyw i zalej bulionem. Dodaj przyprawy, dosól do smaku. Gotuj do miękkości czerwonej soczewicy, a zielona będzie al dente. Dodaj łyżkę masła, zamieszaj i poczekaj aż trochę zgęstnieje. Jeśli jest nadal mało gęste możesz dodać go jeszcze trochę.
Podawaj gorące. Z gęstym jogurtem również będzie dobre :)
Smacznego!
Przepis bierze udział a akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz