środa, 23 stycznia 2013

Ryż z jabłkami


Nie pamiętam żebym przed pójściem do liceum była jakąś specjalną miłośniczką ryżu z jabłkami. Wcześniej raczej ryż kojarzył się z wytrawnym smakiem. Aż koleżanka zaciągnęła mnie do znajdującego się w budynku szkoły baru i namówiła na ryż z owocami. I był, o dziwo, pyszny :) Zwykły ryż na sypko, z owocami z puszki i polany śmietaną. Nic wielkiego, ale robił wrażenie. Pyszniejszy od tych wszystkich zapiekanek i makaronów :)

Ten przepis będzie podróżą do licealnych czasów - no może nie do końca. Przepis jest bardziej skomplikowany niż ugotowanie ryżu i otwarcie puszki z mieszanką owoców egzotycznych :) Ryż będzie śmietankowy i do tego z szarlotkowymi jabłkami :)



Składniki (na jednego głodomora albo dwóch koneserów smaku):

  • szklanka ryżu - to dokładnie jeden woreczek ryżu
  • 2 i 1/2 szklanki mleka + 3 łyżki
  • 2-3  słodko-winne jabłka
  • cukier
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • cynamon
  • łyżka masła

Ryż zalej mlekiem, dodaj 2 łyżki cukru i powoli gotuj bez przykrycia, uważając żeby mleko nie wykipiało. Co jakiś czas mieszaj, bo ryż lubi przywierać do dna garnka.

Gdy ryż leniwie będzie pęczniał, obierz jabłka i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię najpierw łyżkę masła, a następnie jabłka. Jeśli jabłka są bardziej słodkie niż winne i wolisz jabłka w smaku bardziej kwaśnym odpuść sobie cukier. Jeśli jesteś miłośnikiem smaku słodkiego, dodaj pół albo nawet całą łyżkę cukru :) Podsmażaj jabłka do miękkości, ale tak aby nie rozpadły się zupełnie na mus. Dodaj cynamon. Wymieszaj.

Pamiętaj o ryżu! Mleko powinno wchłonąć się niemal zupełnie. Takie bardziej płynne risotto powinno wyjść, a ryż nie powinien być przesadnie miękki. W konsystencji powinien być taki jak normalnie gotowany do innych potraw.

W 3 łyżkach mleka rozpuść łyżeczkę budyniu śmietankowego (z reszty opakowania zrób jutro budyń ;) ) i dodaj do ryżu. Wymieszaj dokładnie.

Ryż z jabłkami posyp cynamonem i gotowe.


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. nie sądziłam, że aż takie grzeszne w opisie :) ale w smaku bardzo warte pokusy :)

      Usuń
  2. najlepszy dodatek do słodkiego ryżu to jabłko, stanowczo:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli troszkę zostało to ja mogę zjeść ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale nie zostało ani jedno ziarenko ryżu ;)

      Usuń
  4. Ten budyń do ryżu ...mmm świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie skończyłam przygotowywać ryż na słodko wg Twojego przepisu. Jestem zadowolona z efektu. Danie wprost dla studenta ;)
    Dziękuję za przepis ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis nie tylko się udał ale i smakował. Bardzo mi miło :)

      Usuń