Jeśli czasem zostają Ci ziemniaki po obiedzie, to bardzo dobrze się składa, bo przydadzą Ci się one w tym przepisie. Ale jeśli nie, to nie przejmuj się - młode ziemniaki gotują się bardzo szybko :)
Pyszne, szybkie, nie do końca fit ;) danie. Ni to główne danie, ni to sałatka. Po prostu - młode, podsmażane ziemniaki w mundurkach, zielone szparagi i chrupiący boczek. A jako dodatek kwiaty szczypiorku. Ach! jak wiosennie :) I szybko :)
Przepis (dla 2 osób):
- 1/2 kg młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- pęczek zielonych szparagów
- 8 cienkich plastró wędzonego boczku
- kwiaty szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i wrzuć pokrojony w dużą kostkę boczek. Gdy boczek stanie się chrupki zdejmij go z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu podsmaż pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Równocześnie dodaj obrane i podzielone na 3 części szparagi.
Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem na talerz posyp "podartymi" kwiatami szczypiorku.
Smacznego!
Jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńPychotka! ♥♥♥
OdpowiedzUsuń