niedziela, 26 lipca 2015

Ciastka z morelami na cieście francuskim

Lato zakończyło swoje upalne oblicze. Można wreszcie odetchnąć. Otworzyć okna, bez wrażenia, że uchyla się rozgrzany do czerwoności piekarnik. W upalną pogodę nigdy nie mam ochoty gotować i z chęcią wykorzystuję przepisy najkrótsze w czasie z możliwych. 

Takim szybkim co nieco mogą być ciastka z morelami na cieście francuskim. Idealne na lato. Pół godziny z piekarnikiem nawet w upały można wytrzymać - na przykład uciekając z kuchni, bo pilnować nie trzeba :)



Przepis:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (używałam ciasta w małych kawałkach o łącznej wadze 450 g, możesz użyć takiego ciasta jakie masz :) )
  • 18 moreli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do posmarowania ciasta (możesz użyć rozkłóconego jajka)

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto pokrój na małe kawałki - taki format będą miały ciastka. Posmaruj ciasto masłem (albo jajkiem), posyp cynamonem i 1 łyżeczką cukru pudru. 
Morele rozkrój na pół, wyjmij pestkę i ułóż obie połówki na 1 kawałku ciastka.
Wstaw do nagrzanego piekarnik i piecz przez 25 minut.
Wyjmij, wystudź i posyp resztą cukru pudru.

Smacznego!






Ciastka inspirowane przepisem Doroty Świątkowskiej z Moje wypieki i desery. Na majówkę i piknik.



Lekkie i szybkie dania na upalne dni Piknik Letnie owoce Uczta pod gołym niebem

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Miło mi, ze bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    http://www.takeitizzy.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń