czwartek, 25 maja 2017

Kotleciki z kaszy kuskus

Jeśli szukasz szybkiego sposobu na urozmaicenie dodatków do leczo z warzyw albo mięsnych gulaszy, czy po prostu szukasz prostej w przygotowaniu przekąski to jesteś u celu :)  

Kotleciki powstały przez moje roztargnieniem. Podczas przygotowania tabbouleh kompletnie zapomniałam o przykrytym kuskusie, a ten się trochę rozgotował i nie był wystarczająco sypki, żeby użyć go do sałatki. Zamiast tego dodałam jajko, koperek, przyprawy i powstał dodatek do leczo z papryki i cukinii.




Przepis (15 kotlecików):

  • 150 g kuskusu
  • 1 jajko
  • 3 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej


Kuskus ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu plus dodaj odrobinę więcej wody. Wodę dodatkowo posól. Gdy kasza wystygnie dodaj do niej jajko, posiekany drobno koperek, obie papryki i sól. Masę dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Kotleciki formuj w dłoniach. Układaj na patelni przyciskając je, aby je spłaszczyć. Smaż na małym ogniu z każdej strony ok. 3 minut, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu.

Możesz podawać kotleciki z sosem czosnkowym, albo sosem tatarskim lub z leczo z warzyw.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz