Jabłka mają nieskończoną ilość zastosowań. Na słodko, na ostro, na wytrawnie czy jako alkohol.
Dziś proponuję te grzeszne owoce zamknąć w słoikach wraz z korzennymi przyprawami i zimą przypominać sobie cudowne, słoneczne dni tej jesieni :)
Przepis jest dziecinnie łatwy i wystarczy Ci tylko jeden wieczór. I ktoś kto pomoże obrać jabłka :)
Przepis (5 małych słoików po dżemie):
- 3 kg jabłek (miałam mieszankę championów i nieznanej nazwy rumianych jabłek)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 8 goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w średnie kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj wodę, kwasek, cukier oraz przyprawy. Smaż na małym tak długo aż jabłka się całkowicie rozpadną i powstanie gęsty mus.
Gorący mus nakładaj do słoików. Po napełnieniu każdy z nich od razu zakręcaj i okładaj odwracając do góry nogami.
Podawaj do naleśników, tostów albo do ryżu czy kaszki mannej.
Smacznego!
pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Tym bardziej, że teraz są najlepsze jabłka :)
Usuńidealny dodatek do wszelkiego rodzaju przeróżnych jesiennych deserów :)
OdpowiedzUsuńa nawet do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika ;)
Usuń