czwartek, 1 października 2015

Korzenny mus jabłkowy

Jabłka mają nieskończoną ilość zastosowań. Na słodko, na ostro, na wytrawnie czy jako alkohol. 

Dziś proponuję te grzeszne owoce zamknąć w słoikach wraz z korzennymi przyprawami i zimą przypominać sobie cudowne, słoneczne dni tej jesieni :) 

Przepis jest dziecinnie łatwy i wystarczy Ci tylko jeden wieczór. I ktoś kto pomoże obrać jabłka :)


Przepis (5 małych słoików po dżemie):
  • 3 kg jabłek (miałam mieszankę championów i nieznanej nazwy rumianych jabłek)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 8 goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu


Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w średnie kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj wodę, kwasek, cukier oraz przyprawy. Smaż na małym tak długo aż jabłka się całkowicie rozpadną i powstanie gęsty mus.
Gorący mus nakładaj do słoików. Po napełnieniu każdy z nich od razu zakręcaj i okładaj odwracając do góry nogami. 
Podawaj do naleśników, tostów albo do ryżu czy kaszki mannej.

Smacznego!




Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Tym bardziej, że teraz są najlepsze jabłka :)

      Usuń
  2. idealny dodatek do wszelkiego rodzaju przeróżnych jesiennych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nawet do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika ;)

      Usuń