piątek, 23 października 2015

Zupa krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw to taki ekspresowy obiad, na który prawie zawsze znajdą się składniki w lodówce. Ale ten kalafior... Najlepszy kalafior jest latem i jesienią. A jesienią są największe i najsmaczniejsze :)


Przepis (4 - 6 porcji):
  • 1/2 kalafiora
  • 2 duże ziemniaki
  • biała część pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego albo wody + 1 łyżka maggi
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Ziemniaki oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki.

Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż na niej krótko pora. Żeby się nie przypalił dodaj szczyptę soli. Dodaj pokrojone ziemniaki i pietruszkę. Zalej bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj do stanu al dente (ok. 15 minut na małym ogniu), a następnie dodaj kalafior. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Zmiksuj na gładki krem.

Smacznego!



Jesień pełna warzyw Jesienne zupy Wegetariański obiad V

3 komentarze: