wtorek, 16 maja 2017

Krem z białych szparagów z koperkową śmietaną

Sezon szparagowy jest tak krótki, że trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Osobiście jestem wielką miłośniczką białych szparagów. Zielonymi nie pogardzę, ale białe to dla mnie istny rarytas :) Najprostszym daniem są po prostu ugotowane szparagi z tartą bułką. Ale równie prostym i szybkim daniem jest zupa-krem. Możesz podawać z koperkową śmietaną, a możesz jeść i bez niej.






Przepis (dla 2 osób):

  • 2 pęczki szparagów (1 kg)
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżeczki soli

Szparagi obierz, odłam zdrewniałe części, umyj i odetnij główki do osobnej miseczki. Pozostałą część szparagów pokrój w mniejsze kawałki. W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojone szparagi (bez główek). Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zalej szparagi wodą, dodaj sól i cukier i gotuj pod przykryciem do miękkości, ok. 15 minut. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dodaj jej. Wyłącz ogień i pozwól żeby zupa chwilę przestygła. Zblenduj zupę na gładki krem-piankę. Jeśli chcesz możesz przetrzeć dodatkowo przez sitko, ale jeśli dobrze zblendujesz nie będzie takiej potrzeby. Ponownie wstaw garnek na ogień i włóż do zupy główki szparagów. Gotuj, aż będą al dente.

Koperkowa śmietana:

  • kubek śmietanki kremówki (małe opakowanie)
  • 3 gałązki koperku
  • sól, pieprz
Śmietankę ubij na sztywno z solą i pieprzem, po czym wymieszaj ją z drobno posiekanym koperkiem. 

Nałóż zupę do misek, dodaj koperkową śmietanę i ciesz się krótko trwającym sezonem szparagowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz