sobota, 20 maja 2017

Tadżin z indyka z oliwkami i rodzynkami

Tadżin to bardzo charakterystyczny rodzaj naczynia używanego w kuchni Maghrebu. Dzięki stożkowatemu kształtowi i temu, że wykonany jest z gliny dania w nim przyrządzane są bardzo wolno gotując się i zachowując wyjątkowy smak. Ja takiego naczynia nie mam, ale jeśli masz, to zamiast na patelni, przygotuj to danie właśnie w nim :)
Mój przepis to modyfikacja tadżinu z jagnięciny z kiszonymi cytrynami z książki Na ostro. Z braku cytryn ominęłam je i zastąpiłam rodzynkami, a zamiast jagnięciny użyłam indyka. I dzięki temu powstał zupełnie nowy przepis :)





Przepis (3-4 porcje):

Pasta przyprawowa:

  • 2 ząbki czosnku (posiekany)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu (z braku możesz użyć mielonego kminku - nie do końca ten sam smak, ale możesz kmin nim zastąpić)
  • 1/4 pieprzu cayenne albo chili
  • 1/8 łyżeczki szafranu (dałam 3 nitki)
  • 2 łyżki oliwy


Składniki umieść w moździerzu i ucieraj, aż otrzymasz gęstą pastę.



  • 750 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody lub bulionu z kurczaka
  • 50 g zielonych oliwek w całości bez pestek
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 garść suszonych rodzynek
  • 1 łyżka oliwy


Indyka pokrój w dużą kostkę. Cebulę w pióra.

Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć ziarna kolendry i podpraż je przez chwilę. Dolej oliwy i poczekaj aż się rozgrzeje. Dodaj całą pastę przyprawową oraz cebulę. Podsmaż 1 minutę mieszając, aby cebula się nie przypaliła. Wrzuć na patelnię następnie kawałki indyka i podsmaż ja na złoty kolor przez 5 minut. Dolej wodę, rodzynki i oliwki i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj patelnię i odparuj płyn.

Możesz posypać po wierzchu posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko albo kaszą kuskus.


Smacznego!



Przepis z Na ostro, Rachel Lane i Ting Morris.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz