czwartek, 25 lipca 2013

Wiśniowo-miętowe ochłodzenie

W tym roku sezon wiśniowy wyjątkowo obfity się zrobił - nawet wino nastawiłam (ale to historia na osobny post) :) Od właścicielki wiśniowego sadu przeszmuglowałam przepis na rewelacyjny sok wiśniowo-miętowy. Taki jak ze sklepu. Ba! Jeszcze lepszy, bo wiadomo co w nim jest. A zatem, do drylownicy i przygotowywać pyszne ochłodzenie na najbliższe dni z upałem :)






Przepis:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 3 litry wody
  • garść świeżej mięty
  • łyżeczka kwasku cytrynowego albo łyżka soku z cytryny
Wiśnie przełóż do garnka i zalej wodą, ale nie do samego brzegu. Dodaj cukier i miętę. Gotuj na małym ogniu, pilnując owoce, które uwielbiają wypływać na powierzchnię wody. 

Zestaw z ognia po około godzinie. Przecedź wiśnie, zachowując oczywiście sok :) Ostudź, a następnie wstaw do lodówki albo zimnej spiżarni. Podawaj na zimno z kostkami lodu.



Smacznego!






1 komentarz: