czwartek, 11 lipca 2013

Pancakes z jagodami

Umieściłam przepis w śniadaniowym spisie, ale równie dobrze może to być podwieczorek, albo tak jak wczoraj - moja kolacja :) Pankejki są przepyszne, delikatne, puchate, miękkie. I z dodatkiem jagód zerwanych kilkadziesiąt minut wcześniej. Bardzo szybkie w przygotowaniu i bez użycia tłuszczu, tylko na suchej patelni.







Przepis (16-18 sztuk):
  • 225 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka

  • jagody
  • jogurt
  • cukier

Możesz zrobić to w mikserze albo ręcznie. Decyzja zależy od Ciebie - w mikserze szybciej i mniej brudzenia :) 

Rozpuść masło i wlej do niego mleko - od razu będzie wystudzone i gotowe do użycia. Wbij do mikstury dwa jajka i wymieszaj dokładnie.

Do misy miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj składniki mokre i włącz maszynę. Wyłącz, gdy wszystko się ze sobą połączy i zostaw na 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Rozgrzej patelnię teflonową, zmniejsz ogień do minimalnego. Nalewaj sosjerką - to idealna miarka dla naleśników. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, przewróć na drugą stronę i smaż 15-20 sekund. Z podanej porcji wyszło mi 18 sztuk.

Jedz jeszcze ciepłe, polane jogurtem oraz posypane jagodami i cukrem trzcinowym.



Smacznego!


Wieczorny połów




Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson How to be domestic goddess 

2 komentarze:

  1. Piękne jagódki placuszki musiały być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. .. i ten słoik jagód na koniec wpisu <3
    ps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!

    OdpowiedzUsuń