poniedziałek, 8 lipca 2013

Cytrynowe szaszłyki z indyka

Szaszłyki przypominają mi pierwsze zagraniczne wakacje na Krecie - souvlaki, które były delikatnie cytrynowe i niezwykle aromatyczne. Ten sam smak ma indyk z tego przepisu.

Danie to nadaje się równie dobrze na leniwy obiad i kolację, jak i na przegryzkę piknikową. Co prawda mięso trudne jest do zdjęcia ze szpatułek, jak w przypadku standardowych szaszłyków, ale za to je lubię, że można jeść rękoma jak kukurydzę z wody. Idealny letni przysmak :)





Przepis (dla 4 osób):

  • 400 g filetu z indyka
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • skórka z cytryny

Mięso pokrój w osiem pasków. Przygotuj marynatę - w misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku oraz czosnek. Przełóż indyka do miski  i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Włóż do wody na pół godziny 8 szpatułek do szaszłyków. Nadziej na nie mięso.

Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 minut. Możesz również upiec je na grillu.

Przed podaniem skrop oliwą i posyp skórką cytrynową.



Smacznego!



3 komentarze:

  1. bardzo aromatyczne i apetyczne danie z indyka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj znam już połączenie czosnku z cytryną i uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po dwoch godzinach w takiej marynacie mieso po prostu nie moze nie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń