W tym roku maminy warzywnik obrodził, a momentami stwarza zagrożenie klęski urodzaju. Jeszcze nigdy cukinie nie rosły tak ochoczo. Skoro jest ich dużo to i kwiatów też nie braknie. Na wczorajszą kolację zerwałam kilka, nadziałam kozim serem i zapiekłam na cieście francuskim. Szybko i smacznie :)
Przepis (forma o średnicy 26 cm):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 8-10 kwiatów cukinii
- 125 g twardego koziego sera
- 2 jaja
- 150 ml śmietany
- sól
- pieprz
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiecz w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.
W tym czasie wyjmij z kwiatów pręciki, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli tartę będzie jadł alergik jest to niezwykle ważne. Ser utrzyj na małych oczkach i nadziej nim kwiaty.
W misce wymieszaj jaja ze śmietaną oraz przyprawami.
Jeszcze na gorące ciasto wylej masę śmietanowo-jajeczną, na nią ułóż nadziane kwiaty i wstaw do piekarnik o temperaturze 180 st. C. Piecz przez 30 minut.
Można podawać na ciepło oraz na zimno.
Smacznego!
Rozkosz dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kwiatów cukinii... Jak już będę miała swój ogród, wyhoduję sobie :)
OdpowiedzUsuńCudna ta tarta, wygląda pięknie :)
Jeśli masz kawałek balkonu to wystarczy duża donica, aby cieszyć się własnymi cukiniami. Albo chociaż kwiatami ;)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Dziękuję za udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!"
OdpowiedzUsuńDziękuję, również za dodanie do akcji :)
Usuń