Przepis (4-6 porcji):
- 1,5 kg cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm imbiru
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- 2 łyżki oliwy
Pokrój czosnek w plasterki, a imbir w słupki. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojone składniki. Podsmażaj na małym ogniu, aby czosnek się nie przypiekł za bardzo, bo zupa będzie gorzka. Cukinię pokrój w kostkę i partiami wrzucaj do garnka. Papryczkę posiekaj drobno i dodaj do reszty składników. Przykryj pokrywką, a po 10 minutach dolej bulionu. Przykryj ponownie i gotuj przez około 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Odstaw aż trochę przestygnie, po czym zmiksuj. Dopraw solą do smaku. Zupa im później po przygotowaniu podana, tym robi się ostrzejsza, dlatego możesz dodać do niej jogurt.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz