Jest to danie, które uwielbiam. Cały rok czekam, aż tylko nadejdzie sezon cukiniowy. Niby cukinie zawsze są dostępne na sklepowych półkach, ale to nie to samo, co sezonowa cukinia o cienkiej skórce.
Placki z cukinii nie mogą obejść się bez jogurtu, czy śmietany. Najlepszy jest dodatek o smaku czosnkowym. Najczęściej są to tzatziki. Ale dzisiaj jest to jogurt z czosnkiem i świeżą miętą.
Przepis:
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Cukinię utrzyj na dużych oczkach, przełóż ją na sitko i pozostaw do odcieknięcia. W tym czasie przygotuj dip. Cukinię odciśnij jeszcze ręcznie. Wymieszaj ją w misce z jajkami, pieprzem i mąką. Nie sól! Posól po usmażeniu inaczej cukinia puści sok.
Ciasto smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące.
- 1 opakowanie greckiego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki mięty
- sól
- pieprz
Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem. Miętę pokrój w cienki paski. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Schłódź w lodówce przez tą chwilę, podczas której będziesz smażyć placki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz