niedziela, 10 sierpnia 2014

Klasyczne placki cukiniowe z dipem czosnkowo-miętowym

Jest to danie, które uwielbiam. Cały rok czekam, aż tylko nadejdzie sezon cukiniowy. Niby cukinie zawsze są dostępne na sklepowych półkach, ale to nie to samo, co sezonowa cukinia o cienkiej skórce.

Placki z cukinii nie mogą obejść się bez jogurtu, czy śmietany. Najlepszy jest dodatek o smaku czosnkowym. Najczęściej są to tzatziki. Ale dzisiaj jest to jogurt z czosnkiem i świeżą miętą.


Przepis:
  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Cukinię utrzyj na dużych oczkach, przełóż ją na sitko i pozostaw do odcieknięcia. W tym czasie przygotuj dip. Cukinię odciśnij jeszcze ręcznie. Wymieszaj ją w misce z jajkami, pieprzem i mąką. Nie sól! Posól po usmażeniu inaczej cukinia puści sok.

Ciasto smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące.

Dip czosnkowo-miętowy:
  • 1 opakowanie greckiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki mięty
  • sól
  • pieprz

Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem. Miętę pokrój w cienki paski. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Schłódź w lodówce przez tą chwilę, podczas której będziesz smażyć placki.


Smacznego!


Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz