sobota, 9 sierpnia 2014

Tarta z kwiatami cukinii faszerowanymi kozim serem

W tym roku maminy warzywnik obrodził, a momentami stwarza zagrożenie klęski urodzaju. Jeszcze nigdy cukinie nie rosły tak ochoczo. Skoro jest ich dużo to i kwiatów też nie braknie. Na wczorajszą kolację zerwałam kilka, nadziałam kozim serem i zapiekłam na cieście francuskim. Szybko i smacznie :)



Przepis (forma o średnicy 26 cm):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8-10 kwiatów cukinii
  • 125 g twardego koziego sera
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiecz w temp. 180 st. C przez 20-25 minut. 

W tym czasie wyjmij z kwiatów pręciki, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli tartę będzie jadł alergik jest to niezwykle ważne. Ser utrzyj na małych oczkach i nadziej nim kwiaty.

W misce wymieszaj jaja ze śmietaną oraz przyprawami.

Jeszcze na gorące ciasto wylej masę śmietanowo-jajeczną, na nią ułóż nadziane kwiaty i wstaw do piekarnik o temperaturze 180 st. C. Piecz przez 30 minut.

Można podawać na ciepło oraz na zimno.


Smacznego!




Faszerujemy 2014! Faszerujemy 2014! Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam kwiatów cukinii... Jak już będę miała swój ogród, wyhoduję sobie :)
    Cudna ta tarta, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz kawałek balkonu to wystarczy duża donica, aby cieszyć się własnymi cukiniami. Albo chociaż kwiatami ;)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Dziękuję za udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!"

    OdpowiedzUsuń