Przepis (tortownica o średnicy 26 cm):
- 4 jabłka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 80 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
+ masło, bułka tarta do wysmarowania blachy
Obierz jabłka, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól przesiej, a do nich dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj pokrojone jabłka, cukier (1 łyżkę zostaw), jajka ubite z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy. Po wierzchu posyp 1 łyżką cukru.
Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C, aż wierzch będzie złoto-karmelowy. Gdy ciasto ostygnie możesz udekorować szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 09/2003
wygląda na pyszną ;)
OdpowiedzUsuń