Z liści zrób chłodnik, a z korzenia przepyszną tartę. Poza sezonem najlepsze będą podłużne buraki, ponieważ są najsłodsze. Zimą, z doświadczenia, buraki tracą swoją wilgotność i słodycz. Dlatego póki można, trzeba korzystać! :)
Przepis (forma o średnicy 21 cm):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 średnich, podłużnych buraków
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Od buraków odetnij liście (jeśli mają) i umyj je. Każdy zawiń w osobny arkusz folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika i wyjmij z niego razem z ciastem.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Widelcem zrób dziurki, a następnie na papier do pieczenia wysyp nasiona soczewicy, fasoli, grochu - czym wolisz i co masz w kuchni. Wstaw do piekarnika nagrzanego i piecz przez 20 minut.
Ciasto i buraki zostaw do ostygnięcia. Z ciasta zdejmij papier do pieczenia z obciążeniem. Odwiń buraki z folii, a następnie pokrój w talarki. Ułóż na chłodnym cieście.
W misce wymieszaj jajka ze śmietaną i przyprawami. Następnie wylej na ułożone buraki na cieście.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
Bardzo dobre na ciepło, jak i zimno. A jeszcze lepsze polane gęstym octem balsamicznym :)
Smacznego!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń