piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z burakami

Inny sposób na spożytkowanie młodych buraczków, które królują na osiedlowych straganach.

Z liści zrób chłodnik, a z korzenia przepyszną tartę. Poza sezonem najlepsze będą podłużne buraki, ponieważ są najsłodsze. Zimą, z doświadczenia, buraki tracą swoją wilgotność i słodycz. Dlatego póki można, trzeba korzystać! :)




Przepis (forma o średnicy 21 cm):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 średnich, podłużnych buraków
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Od buraków odetnij liście (jeśli mają) i umyj je. Każdy zawiń w osobny arkusz folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika i wyjmij z niego razem z ciastem.

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Widelcem zrób dziurki, a następnie na papier do pieczenia wysyp nasiona soczewicy, fasoli, grochu - czym wolisz i co masz w kuchni. Wstaw do piekarnika nagrzanego  i piecz przez 20 minut.

Ciasto i buraki zostaw do ostygnięcia. Z ciasta zdejmij papier do pieczenia z obciążeniem. Odwiń buraki z folii, a następnie pokrój w talarki. Ułóż na chłodnym cieście.

W misce wymieszaj jajka ze śmietaną i przyprawami. Następnie wylej na ułożone buraki na cieście.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.

Bardzo dobre na ciepło, jak i zimno. A jeszcze lepsze polane gęstym octem balsamicznym :)


Smacznego!




Wegetariański obiad III

1 komentarz: