*aparat był poza domem - musiałam wykorzystać telefon stacjonarny ;) |
- 250 g tłuszczu
- 400 g mąki
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny
Zarobić ciasto z podanych składników - ja robię to ręcznie, nie używam żadnych mikserów i malakserów. Chwilę cierpliwości trzeba wykazać, ale ciasto idealnie się wyrabia. Ciasto dzielimy 2 części - 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na (albo wyklejamy) wysmarowane dno. Na ciasto układamy ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę, wymieszanych z 2 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Na koniec pozostały kawałek ciasta wykładamy na wierzch owoców.
Szarlotkę należy piec przez 30 min. w 200 st. C.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz