piątek, 12 października 2012

Szarlotka

Na początek proponuję zacząć od czegoś słodkiego i pysznie jesiennego - szarlotki. Przepis dostałam na zajęciach techniki w 5. klasie podstawówki i było to pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam. Tym bardziej chcę podzielić się przepisem :) 


*aparat był poza domem - musiałam wykorzystać telefon stacjonarny ;)

  • 250 g tłuszczu
  • 400 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny

Zarobić ciasto z podanych składników - ja robię to ręcznie, nie używam żadnych mikserów i malakserów. Chwilę cierpliwości trzeba wykazać, ale ciasto idealnie się wyrabia. Ciasto dzielimy 2 części - 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na (albo wyklejamy) wysmarowane dno. Na ciasto układamy ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę, wymieszanych z 2 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Na koniec pozostały kawałek ciasta wykładamy na wierzch owoców.

Szarlotkę należy piec przez 30 min. w 200 st. C.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz