Przepis:
- 3 pory (wybieraj te o jak największym udziale białej części)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- olej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, odciąż fasolą, cieciorką, itp. Piecz aż brzegi będą złociste. Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż wystygnie.
Pory umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półtalarki (zieloną część cieniej, białą grubiej). Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojone warzywa. Podsmażaj powoli aż będzie por miękki. Na koniec dodaj łyżką masła, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia
Jajka i śmietanę wymieszaj dokładnie. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Przełóż zimny farsz na ciasto. Wyrównaj je. Na pory wylej mieszaninę jaj i śmietany.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Tarta najlepsza jest na zimno, ale na ciepło także pyszna :)
Smacznego!
świetna przekąska na piknik :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) robiłam kiedyś porowo - pieczarkową tylko z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuń