Uwielbiam potrawy pod tytułem przegląd lodówki. Zawsze są najbardziej kreatywne. Znajduję składniki w lodówce i myślę jak je połączyć, czy będą pasować, co do nich dodać jeszcze, jaki sos.
Tak też powstała te surówka z jesiennych warzyw i owoców. A sos smakiem przypominający daleką Azję tworzy przyjemny mariaż międzykontynentalny.
Przepis:
- 1/4 kapusty pekińskiej (u mnie już biała część)
- 1 kwaśne jabłko
- 2 gruszki klapsy
- 1 marchewka
- biała część pora
- 1 cała cebulka dymka
- garść zielonej części pietruszki
- garść liści mięty
Sos:
- 1 łyżka miodu (użyłam rzepakowego, ale każdy inny też będzie dobry)
- 4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 cytryny
- sól
Kapustę pokrój w cienki pasma. Jabłko i gruszki obierz ze skórki i pokrój w średnie kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Por pokrój w cienkie plasterki. Dymkę, pietruszkę i miętę drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Wyciśnij sok z cytryn, połącz go z miodem i olejem, aby powstała jednolita emulsja. Czosnek i imbir obierz, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj z płynem. Dodaj szczyptę soli.
Sos połącz z warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz