Ciasta z jabłkami to chyba moje ulubione spośród wszystkich ciast. Wybierając deser duże jest prawdopodobieństwo, że z całej listy w restauracji wybiorę właśnie je. Będąc kiedyś na nartach w Austrii postawiłam sobie za punkt honoru przetestować Apfelstrudel w każdym miejscu, gdzie zatrzymywaliśmy się na podczas trasy :) Ekstra wyzwanie - polecam ;)
Dzisiaj wrzucam przepis na super prosty jabłecznik na biszkopcie. O tym biszkopcie już wspominałam, przy okazji przepisu na tort malinowy - zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Dlatego nie bój się i próbuj :) A jabłka? Jak to jabłka - koniecznie z cynamonem! :)
Przepis (blacha 30x26 cm):
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie nadal miksując dodawaj żółtka i cukier. Wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia wmieszaj w masę, a na koniec delikatnie wymieszaj szpatułką ciasto z olejem i octem.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wystaw z piekarnika żeby ciasto wystygło.
Nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 goździków
Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka wraz z pozostałymi składnikami. Podsmażaj krótko, tak aby cześć jabłek się rozpadła a część pozostała w kawałku. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy zarówno biszkopt jak i jabłka będą już zimne, możesz przystąpić do składania ciasta. Biszkopt przetnij wzdłuż na pół. Na dolną część przełóż masę z jabłek, przyciśnij drugim kawałkiem biszkoptu. Odstaw na kilka godzin, aby jabłka związały się z ciastem. Posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!
Mmm, apetyczny))
OdpowiedzUsuń