środa, 14 października 2015

Sałatka makaronowa z brokułem, papryką i ogórkiem

Czasem na kolację albo śniadanie lubię zjeść sałatkę. Taki zwyczaj przejęłam z domu Pana M., którego mama zawsze ma w zanadrzu jakąś niespotykaną sałatkę, która końca weekendu nigdy nie dożywa, bo zjadana jest w całości :)

Na leniwy weekend, który tak szybko minął, przygotowałam sałatkę z drobnego makaronu z gotowanym brokułem i warzywami z octu. Pomyślałam, że może by tak zastąpić majonez czymś lżejszym. Na przykład jogurtem naturalnym, który wymieszany z musztardą idealnie imituje majonez :)



Przepis:
  • 2 szklanki drobnego makaronu 
  • 1/2 brokuła
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/2 białej części średniego pora
  • 5 dużych kawałków papryki z zalewy octowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki soli


Makaron ugotuj i ostudź. Brokuła ugotuj al dente, ostudź i podziel na małe różyczki. Por posiekaj na cienkie plasterki. Paprykę oraz ogórki pokrój w małą kostkę. Wymieszaj.

W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt oraz przyprawy i koperek. 

Dodaj sos do pozostałych składników. Wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby się przegryzło.


Smacznego!


Jesień pełna warzyw Wegetariański obiad V

1 komentarz:

  1. Pysznie i zdrowo!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń