Przepis (4 - 6 porcji):
- 1/2 kalafiora
- 2 duże ziemniaki
- biała część pora
- 1 korzeń pietruszki
- 1 l bulionu warzywnego albo wody + 1 łyżka maggi
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Ziemniaki oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki.
Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż na niej krótko pora. Żeby się nie przypalił dodaj szczyptę soli. Dodaj pokrojone ziemniaki i pietruszkę. Zalej bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj do stanu al dente (ok. 15 minut na małym ogniu), a następnie dodaj kalafior. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Zmiksuj na gładki krem.
Smacznego!
rewelacyjna konsystencja!
OdpowiedzUsuńpiękna miseczka :D
OdpowiedzUsuńTaki krem to samo zdrowie :D
Dokładnie. I zero tłuszczu :)
UsuńA miseczka z Biedronki ;)