Znaleziony przepis urozmaicał danie o śmietanę, szynkę i żółty ser, które podkręcają smak gotowanych porów. Zupa jest szybka w przygotowaniu - najdłużej zajmuje pokrojenie porów w talarki :)
Przepis (4-6 porcji):
- 4 pory
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 g serka topionego śmietankowego
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 4-6 plasterków szynki
- garść tartego żółtego sera
Pora oczyść i pokrój w talarki. Cebulę posiekaj na cienkie plasterki. Podsmaż warzywa na maśle aż zmiękną. Następnie dodaj bulion i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut. Zmiksuj warzywa a następnie dodaj serek topiony. Dopraw solą i pieprzem.
W oryginalnym przepisie należy dodać do zupy szklankę śmietany, ale możesz tak jak ja na każdym talerzu dodać po łyżeczce śmietany razem z pokrojoną w paski szynką i startym serem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Teresy Cichowicz-Porady "Kuchnia skandynawska"
Robiłam ją w poprzedniej edycji akcji. Jest pyszna, a do tego taka prosta. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Kuchnia skandynawska 2015 :)
OdpowiedzUsuńWidzi mi się ta zupa. Ciekawe tylko czy Mąż by ją zjadł, on jakoś tak średnio przepada za porem.
OdpowiedzUsuńSlots and Casino - Dr.MCD
OdpowiedzUsuńLooking 익산 출장샵 for slots and 이천 출장안마 casinos with live dealer 동두천 출장안마 support? Dr.MCD is the place for you! 경상남도 출장마사지 We 광명 출장샵 offer over 1700 games including casino, poker, blackjack and