Pierwsze zbiory wiosennego szpinaku już za nami. Przechodząc obok warzywniaka nie mogłam się oprzeć, aby kupić całą torbę tego zielonego cuda. Dzięki niemu powstała łatwa i szybka w przygotowaniu lazania ze szpinakiem i ricottą.
Przepis (dla 2-4 osób):
- 6 płatów makaronu lasagne
- 1 kg świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta (serek wiedeński też się sprawdzi)
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- oliwa
Zacznij od oczyszczenia szpinaku z korzonków i dokładnego umycia go z ziemi. Na dużej patelni (ja użyłam woka - świetnie się sprawdził) rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i dodaj osączony z wody szpinak. Dodawaj go partiami, aby Ci się zmieścił na patelnię. Podduś chwilę, tak, aby wszystkie listki stały się miękkie.
W czasie, gdy dusi się szpinak zagotuj w garnku osoloną wodę na makaron. Do wrzątku włóż makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut - ma być bardzo al dente.
Gdy szpinak będzie gotowy, odcedź go na sitku - chyba, że nie puścił wody, w co wątpię ;) . Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Podsmaż go chwilę na małym ogniu. Dodaj szpinak, śmietankę, gałkę, pieprz i sól do smaku, wymieszaj dokładnie i zostaw, aby się poddusił przez ok. 3-5 minut.
W żaroodpornym naczyniu (albo 2 naczyniach) układaj warstwami: 1 płat makaronu - 1/3 szpinaku - 1/3 pokruszonej ricotty i tak dwukrotnie w tej kolejności. Jeśli zostanie Ci na patelni płyn spod szpinaku to go nie wylewaj, tylko przelej do jakiegoś naczynia - przyda się do przygotowania sosu beszamelowego.
Sos beszamelowy przygotuj na patelni, na której przygotowywany był szpinak (mniej mycia ;) ). Podgrzej mąkę, następnie dodaj 2 łyżki masła, wymieszaj - będzie się rozbiła zasmażka w grudkach. Dodaj ciepły płyn wymieszany z mlekiem. Mieszaj dokładnie. Dodaj ok. 1 łyżeczki gałki, sól i pieprz do smaku. Jeśli będzie za gęsty sos, dolej mleka - byle nie zimnego!
Nałóż sos beszamelowy na górną warstwę przygotowanej lazanii. Posyp startym parmezanem i zapiecz w 180 st. C przez 25 minut.
Smacznego!
Mistrzowska lazania!
OdpowiedzUsuń