Nadziewane papryki to szybki i nieskomplikowany pomysł na obiad, czy kolację. I wyglądają na dodatek bardzo efektownie podawane w małych żaroodpornych naczyniach :)
Przepis (dla 2 osób):
- 2 papryki
- 150 g kuskusu
- 1 pomidor
- 4 plasterki szynki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
Odkrój ostrożnie górę papryki, tak aby usunąć całe gniazdo nasienne. Wyjmij pozostałe w środku pestki i wystające białe błonki.
Kuskus przygotuj według wskazania na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę, a kiedy ta się zeszkli dodaj szynkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj zawartość naczynia z kuskusem. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą, pieprzem oraz bazylią.
Nadziewaj papryki farszem ubijając go. Nałóż odciętą "czapkę" paprykową. Paprykę przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut.
Smacznego!
Wyglądają pysznie i lekko. Witam w mojej akcji psiankowatej i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)
OdpowiedzUsuń