poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Papryka nadziewana kuskusem, pomidorem i szynką

Nadziewane papryki to szybki i nieskomplikowany pomysł na obiad, czy kolację. I wyglądają na dodatek bardzo efektownie podawane w małych żaroodpornych naczyniach :)



Przepis (dla 2 osób):
  • 2 papryki
  • 150 g kuskusu
  • 1 pomidor
  • 4 plasterki szynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Odkrój ostrożnie górę papryki, tak aby usunąć całe gniazdo nasienne. Wyjmij pozostałe w środku pestki i wystające białe błonki.

Kuskus przygotuj według wskazania na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę, a kiedy ta się zeszkli dodaj szynkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj zawartość naczynia z kuskusem. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą, pieprzem oraz bazylią.

Nadziewaj papryki farszem ubijając go. Nałóż odciętą "czapkę" paprykową. Paprykę przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut.


Smacznego!


Faszerujemy 2014! Warzywa psiankowate 2014 Faszerujemy 2014! Warzywa psiankowate 2014 Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie i lekko. Witam w mojej akcji psiankowatej i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń