Przepis (dla 2 osób):
- 2 pęczki szparagów (1 kg)
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Szparagi obierz, odłam zdrewniałe części, umyj i odetnij główki do osobnej miseczki. Pozostałą część szparagów pokrój w mniejsze kawałki. W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojone szparagi (bez główek). Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zalej szparagi wodą, dodaj sól i cukier i gotuj pod przykryciem do miękkości, ok. 15 minut. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dodaj jej. Wyłącz ogień i pozwól żeby zupa chwilę przestygła. Zblenduj zupę na gładki krem-piankę. Jeśli chcesz możesz przetrzeć dodatkowo przez sitko, ale jeśli dobrze zblendujesz nie będzie takiej potrzeby. Ponownie wstaw garnek na ogień i włóż do zupy główki szparagów. Gotuj, aż będą al dente.
Koperkowa śmietana:
- kubek śmietanki kremówki (małe opakowanie)
- 3 gałązki koperku
- sól, pieprz
Śmietankę ubij na sztywno z solą i pieprzem, po czym wymieszaj ją z drobno posiekanym koperkiem.
Nałóż zupę do misek, dodaj koperkową śmietanę i ciesz się krótko trwającym sezonem szparagowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz