Przepis:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3-4 łyżki majonezu (ok. 1/2 szklanki)
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli + 1/2 łyżki do zasypania kapusty
- 1 łyżeczka pieprz (najlepszy świeżo zmielony)
Kapustę umyj, przetnij na ćwiartki, wytnij głąb i potnij na cienkie paski. Pokrojoną kapustę zasyp 1/2 łyżki soli i 1 łyżką octu. Wymieszaj dokładniej, lekko rozcierając między palcami, aby szybciej warzywo puściło sok. Zostaw na min. 1 godzinę.
Marchewkę obierz i utrzyj na dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj warzywa do kapusty. Pozostałe składniki wymieszaj w osobnej misce, tak żeby się dokładnie połączyły. Dodaj je do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na min. 1-2 godziny, żeby smaki się przegryzły.
Podawaj do dań z kuchni amerykańskiej albo do każdego innego dania. Samodzielnie jest równie dobra :)
Smacznego!
Przepis na dressing pochodzi z tego przepisu.

Oj taką sałatkę teraz na małego głoda zjadłabym :D Wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńKlasyk, ale zawsze dobry :)
OdpowiedzUsuńŚlinotok na sam widok:)
OdpowiedzUsuń