Przepis (tortownica 21 cm):
Ciasto na chleb
- 40 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 600 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oliwy
Pokruszone drożdże dodaj do mleka, wody, cukru i łyżki mąki. Odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj sobie tortownicę. Użyliśmy takiej o średnicy 21 cm, w oryginale jest 22 cm. Na obu wychodzi :) Dno wyłóż papierem do pieczenia, w boki wysmaruj masłem.
Po upływie czasu dodaj do rozczynu resztę mąki, jajko, oliwę i sól. Wyrób dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na w miarę równe 3 kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na prostokąt (albo figurę do niego zbliżoną) i przekrój go na 4 pasy o równej szerokości. Bez linijki też chleb wyjdzie - nie stresuj się, kiedy pasy będą nierówne, czy lekko krzywe. Z prostego mnożenia wyjdzie Ci 12 pasów ciasta.
Każdy z nich posmaruj masłem ziołowym.
Mężczyzna wykorzystywany w kuchni :) |
Masło ziołowe
- 200 g miękkiego masła
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- garść listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
Posmarowane masłem pasy ciasta składaj w harmonijkę - tak żeby na zewnątrz było ciasto, a nie masło.
Harmonijki układaj w tortownicy ciasno. Wypełnioną blachę odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Zanim włożysz ją do piekarnika, to wyłóż blachę piekarnikową folią aluminiową, ponieważ masło lubi wyciekać :)
Piecz przez 40 minut w 190 st. C. Gdy ciasto zarumieni się z góry ustaw grzanie piekarnika od dołu, żeby środek był dopieczony, a wierzch niespalony.
Smacznego!
Uwielbiam! Nie dosc, ze prosty w przygotowaniu, to jeszcze... dziecinnie latwy w jedzeniu :)
OdpowiedzUsuń48 yr old Associate Professor Adella Murphy, hailing from Gaspe enjoys watching movies like Planet Terror and Drama. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Grand Prix. kliknij na ta strone
OdpowiedzUsuń