Przepis (na 4 osoby):
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 żółta papryka
- połowa plastrów ananasa z puszki + cały sok
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej
- sól
- kuskus
- podprażone pestki dyni i słonecznika
Cukinię i bakłażan pokrój w średniej wielkości kostkę. Tak samo potraktuj cebulę, którą dodatkowo posyp łyżeczką soli. Paprykę natomiast pokrój w cienkie paski. Jeśli ananas jest w całych plastrach podziel go na ósemki.
Rozgrzej na patelni łyżkę, bądź dwie oleju. Dodaj cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Dosyp przyprawy - słodką paprykę, chili, kurkumę oraz kardamon. Dorzuć paski papryki i smaż do miękkości. Następnie dodaj bakłażana. Co prawda wciągnie cały tłuszcz z patelni, ale zanim dodasz cukinię możesz do trochę dolać i zwiększyć ogień pod patelnią. Gdy bakłażan zmięknie, dodaj połowę z pokrojonej porcji cukinii. Po 2-3 minutach drugą część wraz z ananasem. I na wolnym ogniu podsmażaj około 5 minut.
W osobnej miseczce połącz ze sobą sos sojowy oraz sok z ananasa. Imbir oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
Gdy warzywa będą miękkie, zmniejsz ogień do minimum i zalej miksturą z miski. Mieszaj dokładnie.
Podawaj z kuskusem i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.
Smacznego!
Dobra fuzja nie jest zla :)
OdpowiedzUsuń