niedziela, 13 lipca 2014

Tabbouleh

... czyli arabska sałatka z kuskusu. Najlepsza na gorące dni, na grilla, na imieniny, do pracy. Po prostu wszędzie! :) I równie wszechstronny przepis w możliwościach stworzenia go. Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem, a warzywa i owoce są na surowo.




Przepis (na 8 osób):
  • 400 g kuskusu
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 granat
  • 1 garść liści mięty
  • 1 garść liści pietruszki
  • 6 suszonych daktyli
  • 4 suszone figi
  • pestki dyni
  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy marokańskiej
  • sól

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli się sklei skrop go oliwą i energicznie wymieszaj przy pomocy widelca, tak aby rozbić grudki ziaren. Odstaw do ostygnięcia i zajmij się warzywami.

W przypadku, gdy Twoje suszone owoce są bardzo twarde zalej je wrzątkiem i zostaw, aby zmiękły.

Ogórka przekrój na pół i usuń miąższ z pestkami - dzięki temu sałatka nie będzie wodnista. Następnie pokrój go w małą kostkę. To samo zrób z cukinią, papryką i pomidorem. Zioła posiekaj niezbyt drobno.
Suszone owoce pokrój w plasterki.

W suchej patelni podpraż pestki dyni i ziarna sezamu. Możesz zastąpić je migdałami, albo ziarnami słonecznika - jak wolisz.

Granat przekrój na pół, a następnie delikatnie odrywając miąższ od skórki wyłuskuj ziarna. Co prawda sposób Nigelli jest efektowniejszy, ale w ten sposób nie ubrudzisz siebie i połowy kuchni :)

Umieść w jednej dużej misce wszystkie wcześniej przygotowane składniki, dodaj 2-3 łyżki oliwy, łyżeczkę soli oraz przyprawę marokańską i wymieszaj ze sobą. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.



Smacznego!







Cukinia 2014 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz