czwartek, 18 maja 2017

Grillowana pierś z kurczaka marynowana w musztardzie francuskiej

Jak mówi jedna z reklam - Polacy kochają grilla. I nie ma co się dziwić, bo wiosna i lato bywają kapryśne, więc cieszymy się z każdej możliwej chwili spędzonej na powietrzu. A co jest lepsze niż jedzenie na dworze? :) 

Długi weekend majowy nas nie rozpieszczał, więc grilla zamieniliśmy na patelnię grillową. Ale przepis uda się i w jednym i drugim przypadku.




Przepis:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki - odetnij luźną część, potocznie nazywaną polędwicą, a resztę pokrój w grube plastry. Z każdej piersi powinno Ci wyjść 8-10 kawałków. W pojemniku wymieszaj wszystkie pozostałe składniki - oprócz octu balsamicznego. Gdy marynata będzie dokładnie wymieszana dodaj kawałki kurczak. Marynuj przez 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Mięso układaj na rozgrzanego grilla albo patelnię grillową. Smaż przez 5 minut z każdej strony. Na koniec polej kurczaka octem balsamicznym. Gdy się skarmelizuje, zdejmij kurczaka z rożna.


Smacznego!














2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) lato dopiero się rozkręca, więc pewnie jeszcze kilka razy w tym sezonie zdąży ten kurczak wylądować u nas na stole :) mam nadzieję, że i u Ciebie :)

      Usuń