Pesto:
- 2 kromki czerstwego chleba (może być pszenne, razowe, etc)
- 125 g orzechów włoskich
- 75 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
Pieczywo pokrój w drobną kostkę i zalej mlekiem. Zostaw 10 minut aby nasiąkło. Zmiażdżony czosnek, posiekane na mniejsze kawałki orzechy, oliwę oraz namoczony chleb zmiksuj na kremową masę.
Dla zwiększenia aromatu orzechów możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Składniki (2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki orzechowego pesto
- woda
- sól, pieprz
- cząber
Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj pesto oraz przyprawy i wymieszaj. Odstaw do lodówki na min 30 minut. Rozgrzej patelnię i wrzuć mięso. Smaż pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut, nie mieszając na początku. Niech pesto otaczające kawałki mięsa się zarumieni.
Smacznego!
A ja chyba nigdy pesto nie jadem...
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj pesto pietruszkowe zaserwowałam :D też polecam :]
OdpowiedzUsuńNy.
Intrygujace to pesto! No i zdecydowanie tansze niz tradycyjne, bo bez orzeszkow pinii, ktorych cena zwala z nog :)
OdpowiedzUsuń