wtorek, 19 lutego 2013

Kurczak w orzechowym pesto

 Pesto najczęściej kojarzone jest z zieloną pastą stworzoną z bazylii, orzechów pinii, parmezanu i oliwy. A przecież istnieje tyle cudownych ich odmian - na przykład takie tylko z orzechów. Proporcje pesto wystarczają na 2 porcje podanych składników w przepisie i 2 porcje makaronu - jeden wysiłek blendera i obiad na następne 3 dni :)


Pesto:
  • 2 kromki czerstwego chleba (może być pszenne, razowe, etc)
  • 125 g orzechów włoskich
  • 75 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy

Pieczywo pokrój w drobną kostkę i zalej mlekiem. Zostaw 10 minut aby nasiąkło. Zmiażdżony czosnek, posiekane na mniejsze kawałki orzechy, oliwę oraz namoczony chleb zmiksuj na kremową masę.
Dla zwiększenia aromatu orzechów możesz je  wcześniej podprażyć na suchej patelni.



Składniki (2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki orzechowego pesto
  • woda
  • sól, pieprz
  • cząber


Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj pesto oraz przyprawy i wymieszaj. Odstaw do lodówki na min 30 minut. Rozgrzej patelnię i wrzuć mięso. Smaż pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut, nie mieszając na początku. Niech pesto otaczające kawałki mięsa się zarumieni.


Smacznego!





3 komentarze:

  1. A ja chyba nigdy pesto nie jadem...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja wczoraj pesto pietruszkowe zaserwowałam :D też polecam :]
    Ny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujace to pesto! No i zdecydowanie tansze niz tradycyjne, bo bez orzeszkow pinii, ktorych cena zwala z nog :)

    OdpowiedzUsuń