Oprócz faktu, że będąc dzieckiem marzył mi się taki makaron to jest to danie szybkie, mało skomplikowane, a pomagając sobie gotowym sosem to wręcz ekspresowe. Pulpety można zrobić dzień wcześniej, a w porze obiadu tylko ugotować makaron (max 10 min) i pogrzać sos. W sezonie polecam w wersji ze świeżych pomidorów. Ale teraz zimą, gdy nie ma w sprzedaży pomidorów, które zaznały promieni ciepłego słońca wolę te ze słoika, czy puszki :)
A skoro nadarzył się na Durszlaku konkurs, to dlaczego nie skorzystać z niego i spróbować nowego źródła pomidorów? Osobiście jestem dość sceptyczna odnośnie gotowych sosów - zwykle sama dodaję czosnek i zioła do pomidorów. Ale ten akurat sos jest naprawdę zaskakująco dobry i pomidorowy :) Serio, gdyby mi nie smakował nie napisałabym tych kilku zdań ;)
Składniki (2 porcje):
- makaron spaghetti
- 200 g piersi z indyka
- 1 słoik sosu Łowicz Basilico
- parmezan
- bazylia
- sól, pieprz
Mięso zmiel, albo kup zmielone :) Włóż je do miski, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj dokładnie i formuj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe wrzuć do zagotowanej, osolonej wody. Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia przez 5-10 minut od wypłynięcia. Dłuższe gotowanie nie zaszkodzi mięsu, a nikt nie lubi surowego drobiu ;)
Na patelni pogrzej sos i dodaj do niego pulpeciki.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Makaron polany sosem posyp spaghetti startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Świetne zdjęcia szczerze;) makaron uwielbiam właśnie z takim sosem pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :) staram się, a raczej mój aparat się stara wybitnie :)
UsuńApetycznie wyglada, az slinka cieknie!
OdpowiedzUsuńA "Zakochany kundel" to swietna historia milosna :)