sobota, 23 lutego 2013

Tajskie curry z mięsnymi kulkami

... przynajmniej w moim odczuciu jest tajskie :) Głowy za zawartość Tajlandii w tym daniu nie dam sobie obciąć, bo nie korzystałam z żadnego oryginalnego przepisu, tylko z własnej wyobraźni inspirowanej Curry z dyni :) 

Tym razem curry jest słodko-ostre o przyjemnym posmaku kokosa. Świetnie do niego mogą pasować kawałki kurczaka czy indyka, albo krewetki :) Sam sos bez mięsa tylko z ryżem też jest pyszny - tak w zasadzie to najbardziej zasmakowało mi właśnie to połączenie :)






Składniki (4 porcje):

  • 400 g mielonego mięsa (szynka, pierś kurczaka, pierś indyka)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 puszka ananasa 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki papryki cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • sól


Mięso dopraw mielonym kminkiem, kardamonem, słodką papryką, 1/2 łyżeczki imbiru i solą (ok. 1/2 łyżeczki). Wymieszaj dokładnie i uformuj z niego małe kulki - takie na jeden kęs.

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pociętą w plasterki cebulę, pokrojoną drobno chili oraz czosnek. Smaż na małym ogniu, żeby czosnek się nie przypalił. Dodaj do składników w naczyniu gęstą część mleka z puszki (tzw. śmietanka. Puszką nie potrząsaj wcześniej, żeby jej zawartość się nie wymieszała!). Gdy śmietanka zacznie wrzeć dodaj łyżeczkę koncentratu. Wmieszaj dokładnie, żeby koncentrat rozpuścił się, a następnie dodaj pozostałą zawartość mleka kokosowego. Wsyp pozostałe przyprawy (paprykę cayenne i 1/2 łyżeczki imbiru) oraz wlej sok z cytryny. Pozwól żeby się zagotowało.

Następnie dolej 1/2 syropu z ananasów, wymieszaj i włóż do garnka przygotowane kulki mięsne. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj pokrojone w kawałki ananasy z pozostałą zalewą i szpinak. Trzymaj pod przykryciem przez około 5 minut.

Podawaj posypane posiekaną pietruszką (albo kolendrą) wraz z ryżem.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz