środa, 24 lipca 2013

Omlet biszkoptowy z wiśniami

Niedzielne poranki bywają wielce leniwe i powolne. Zaczynają się po godzinie 9. Czasem nawet 11 :) Ale jak każdego dnia należy zacząć je od śniadania. W niedzielę są one wyjątkowo celebrowane. Nieśpieszne. Pyszne. Coś zupełnie innego niż w szybko przebiegające poranne posiłki pomiędzy poniedziałkiem a piątkiem. Ubiegłym niedzielnym porankiem zawładnęły wiśnie na pysznym, puszystym biszkoptowym omlecie.




Przepis:
  • 3 jajka
  • łyżka mąki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • masło
  • wiśnie
  • jogurt naturalny


Oddziel białka od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. W osobnej misce połącz cukier, żółtka i mąkę. Dodaj  białka i delikatni wymieszaj. Na patelni rozgrzej około łyżki masła i gdy się rozpuści wylej omlet. Podpiecz przez chwilę na bardzo dużym ogniu, a następnie zredukuj do minimalnego i przykryj pokrywką. Trzymaj na ogniu aż wierzchnia warstwa się zetnie. 

Wiśnie wymieszaj z jogurtem. Omlet przełóż na talerz, dodaj wiśnie. Możesz posypać dodatkowo karmelowym w smaku brązowym cukrem. Jedz jeszcze gorący.


Smacznego!









tutaj

2 komentarze:

  1. Pychotka <3 U mnie jutro taki koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. te wiśnie tak cudnie wyglądają na tym omlecie!

    OdpowiedzUsuń