niedziela, 21 września 2014

O kurka, graham! - tarta z kurkami i serem camembert na kruchym cieście graham

Przechadzka po lesie zakończyła się pokaźnym zbiorem bardzo dorodnych kurek - takich dużych w tym sezonie jeszcze nie spotkałam. No, może i spotkałam, ale na pewno nie w takiej liczbie! :)

Najlepszym przeznaczeniem okazała się dla nich tarta. Tylko jak zrobić tartę, gdy w domu zabrakło najzwyklejszej mąki? Na maminych półkach jedynie mieszanki do chleba, kukurydziana i graham. No cóż, postanowiłam, że zaryzykuję i sięgnęłam po mąkę typu graham. I jakie było moje zaskoczenie, że mąka nie dość, że nadaje się do wyrobienia ciasta kruchego, to jeszcze idealnie komponuje się smakowo z kurką. Perfekcyjne połączenie. Dla urozmaicenia i podkręcenia jeszcze smaku poutykałam plasterki camemberta, który zapiekany nadaje potrawom obłędny smak.

Pyszne zakończenie sezonu letniego i wstępu do złotej jesieni. Oby trwała jak najdłużej! :)



Przepis (forma o średnicy 26 cm):

Ciasto kruche:
  • 210 g mąki pszennej typu graham
  • 140 g masła
  • 1 żółtko (biało dodaj do masy jajeczno-śmietanowej)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Do miski wrzuć wszystkie składniki i zgnieć ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Dla ułatwienia, masło możesz włożyć do zamrażarki i następnie utrzeć je na tarce. Bardzo przyspiesza zagniatanie ciasta :)

Ciasto zwiń w folię i włóż do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie, cienko je rozwałkuj i przełóż do formy. Na cieście rozłóż papier do pieczenia, na który z kolei wysyp obciążenie, czyli fasolę Jaś, soczewicę, ciecierzycę, czy specjalne groszki. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut. Po 30 minutach zdejmij papier do pieczenia z zawartością i przez pozostałe 10 minut podpiekaj same ciasto. Następnie wyjmij ciasto do wystudzenia.

Nadzienie:
350 g świeżych kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 jajka + białko z ciasta
150 ml śmietanki 30%
1/2 sera camembert
sól
pieprz

Na patelni rozgrzej masło. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oba warzywa wrzuć na patelnię i podsmaż do zeszklenia cebuli. Obrane i umyte kurki podziel na mniejsze części i dodaj do warzyw. Podkręć ogień i poczekaj aż cała woda, którą puszczą grzyby wyparuje. Na koniec dodaj soli i pieprzu. Zdejmij z ognia i poczekaj aż ostygną.

Masę śmietanowo-jajeczną przygotuj z jajek i pozostałego od przygotowywania ciasta białka oraz śmietany. Dopraw je solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Na ostudzone ciasto wylej masę śmietanowo-jajeczną, a na niej rozłóż równomiernie podsmażone, zimne kurki oraz pokrojony w plasterki ser camembert. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut, do zarumienienia wierzchu nadzienia.


Smacznego!







Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz