poniedziałek, 15 września 2014

Tajska sałatka z ogórka

Do ostrego curry idealnym ochłodzeniem jest ta sałatka z ogórka. W oryginalnej wersji jest połowa chili, ale w obawie przed podwójną ostrością podczas obiadu pominęłam ją. Sos jest kwaśno-słodki. A naprawdę dobrze schłodzona sałatka sprawdzi się podczas przyszłorocznych upałów, zamiast mizerii :)




Przepis:
  • 1 ogórek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Ogórka pokrój obieraczką do warzyw w długie plasterki. Nasiona wyjmij przed krojeniem.
W misce wymieszaj ze sobą sok z limonki, sos sojowy, miód i oliwę. Dodaj starty imbir. Przełóż do miski ogórka i obtocz dokładnie w sosie. Wstaw do lodówki na min. 30 minut. Sałatka najlepsza jest na zimno.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przypadkiem trafiłam na Twojego bloga szukając czegoś nowego do spróbowania. Sałatkę zrobiłam dziś do obiadu. Pycha ! :) Fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Mam nadzieję, że nie jest to jedyny przepis, który zechcesz wypróbować :)
      Do usłyszenia, Natalia :)

      Usuń