Do ostrego curry idealnym ochłodzeniem jest ta sałatka z ogórka. W oryginalnej wersji jest połowa chili, ale w obawie przed podwójną ostrością podczas obiadu pominęłam ją. Sos jest kwaśno-słodki. A naprawdę dobrze schłodzona sałatka sprawdzi się podczas przyszłorocznych upałów, zamiast mizerii :)
- 1 ogórek
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 limonka
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
Ogórka pokrój obieraczką do warzyw w długie plasterki. Nasiona wyjmij przed krojeniem.
W misce wymieszaj ze sobą sok z limonki, sos sojowy, miód i oliwę. Dodaj starty imbir. Przełóż do miski ogórka i obtocz dokładnie w sosie. Wstaw do lodówki na min. 30 minut. Sałatka najlepsza jest na zimno.
Smacznego!
Przypadkiem trafiłam na Twojego bloga szukając czegoś nowego do spróbowania. Sałatkę zrobiłam dziś do obiadu. Pycha ! :) Fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Mam nadzieję, że nie jest to jedyny przepis, który zechcesz wypróbować :)
UsuńDo usłyszenia, Natalia :)