Pierwszą, eksperymentalną, zrobiłam z wielokolorowych i różnokształtnych pomidorów koktajlowych, zerwanych prosto z krzaczka. Jako, że w sklepach o takie trudno, na zdjęciach królują klasyczne czerwone groszki :) Jeśli masz możliwość, to skorzystaj z różnorodności pomidorów i stwórz wielobarwne dzieło, które zrobi jeszcze większy efekt na konsumentach tarty ;)
Przepis:
- opakowanie ciasta francuskiego w rolce
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 ser camembert
- 1/2 opakowania serka twarogowego typu Almette
- 2 łyżki śmietany
- garść bazylii (możesz użyć też miksu różnych ulubionych przez Ciebie ziół)
- sól
- pieprz
Na blasze do pieczenia rozwiń papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Zawiń jego brzegi do wewnątrz. W miseczce rozmieszaj serek ze śmietaną, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Rozsmaruj na cieście. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Następnie układaj je skórką ku dołowi. Pomiędzy nie poutykaj kawałki camemberta.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Ciekawa kompozycja smaków. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń