sobota, 13 września 2014

Szybka tarta z pomidorami i serem camembert

 Tarty to takie pyszne przyjemności, które nie są jeszcze obiadem, a mogą być niewinną przekąską w ciągu dnia. Albo na kolację. A jeszcze więcej przyjemności sprawiają, gdy są bardzo szybkie. Ta tarta zdecydowanie taka jest. Z pieczeniem zajmie Ci 40 minut.

Pierwszą, eksperymentalną, zrobiłam z wielokolorowych i różnokształtnych pomidorów koktajlowych, zerwanych prosto z krzaczka. Jako, że w sklepach o takie trudno, na zdjęciach królują klasyczne czerwone groszki :) Jeśli masz możliwość, to skorzystaj z różnorodności pomidorów i stwórz wielobarwne dzieło, które zrobi jeszcze większy efekt na konsumentach tarty ;)





Przepis:
  • opakowanie ciasta francuskiego w rolce
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 ser camembert
  • 1/2 opakowania serka twarogowego typu Almette
  • 2 łyżki śmietany
  • garść bazylii (możesz użyć też miksu różnych ulubionych przez Ciebie ziół)
  • sól
  • pieprz


Na blasze do pieczenia rozwiń papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Zawiń jego brzegi do wewnątrz. W miseczce rozmieszaj serek ze śmietaną, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Rozsmaruj na cieście. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Następnie układaj je skórką ku dołowi. Pomiędzy nie poutykaj kawałki camemberta.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.



Smacznego!




Pora na pomidora!


1 komentarz:

  1. Ciekawa kompozycja smaków. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń